Nieuwsgierig vragen blijven stellen

Vragen stellen is een blijk van nieuwsgierigheid. Je wilt iets weten, dus je vraagt ernaar. Bij kinderen lijkt dit ingebouwd, veel mensen verliezen de drang tot vragen stellen bij het volwassen worden.

Dat is jammer, want de nieuwsgierigheid kan er ook door verslijten. En die moet nou juist behouden blijven.

Nieuwsgierigheid is essentieel

Nieuwsgierigheid is een basistalent, als iemand dat niet bezit is talentontwikkeling moeilijk tot onmogelijk (Engel, 2013).  Aangenomen wordt dat nieuwsgierigheid bij een ieder aanwezig is (Veenker, 2017).

De drijfveer van nieuwsgierigheid kan divers zijn. Denk aan: willen overleven; willen begrijpen; angst of liefde, het maakt eigenlijk niet uit. Al deze drijfveren zijn bruikbaar om nieuwsgierigheid op te wekken en dan daarna er talenten mee te ontwikkelen.

Waarom vragen stellen de kern is

De cruciale vaardigheid van vragen stellen, die bij elk kind aanwezig is met als meest waarschijnlijke drijfveer dat het kind merkt dat dit gewaardeerd wordt door de omgeving, is nodig om te leren (Engel, 2013).

En nieuwsgierigheid wekt vragen stellen op.

De kinderlijke drang om vragen te stellen verandert bij het volwassen worden. De volwassen vaardigheid van het onbevangen vragen stellen, met diepe interesse in het antwoord zonder dat de bevrager de bevraagde in verlegenheid brengt, is wezenlijk anders dan de vraag van het kind. Want dat kind zoekt eerder naar aandacht van de beantwoorder, niet eens zozeer naar het antwoord zelf. De volwassene zoekt de ontmoeting, de verbinding en is nieuwsgierig naar wat het antwoord zal zijn. Zodat daarna een nog mooiere vraag gesteld kan worden. Niet per se door de eerste vragensteller overigens, het wisselen van wie vragen stelt, hoort bij zo’n nieuwsgierige ontmoeting.

Een leraar die dat onbevangen vragen stellen goed voordoet, leert het zo de leerling. Want die leert daar onbevangen vragen stellen mee. (Chin, C. 2007).

Hoe zit het met jouw volwassen vaardigheid om nieuwsgierige vragen te stellen aan een ander? Laat mij daar eens wat over weten in een reactie hieronder… Ik ben daar nieuwsgierig naar.

Literatuur

NIeuwsgierig | www.Talentontwikkelingendiversiteit.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *