Jouw talent, mijn talent (hoe ontwikkel je dat)

Als je talenten wilt ontwikkelen, mik dan eerst op die van jezelf. Want zodra jij de beste versie van jou zelf bent, kun je anderen enorm goed helpen.

Eerst is het belangrijk dat jij jouw eigen talenten vaststelt.

Hoe je het hebben van talent vaststelt

Het vaststellen van een talent in jou, iets dat je goed afgaat en dat makkelijk versterkt kan worden, is belangrijk. Want het zijn de positieve eigenschappen van jezelf, die je goed kunt inzetten bij het compenseren van de minder ontwikkelde eigenschappen van jezelf.

Er is zelfs een spiritueel standpunt over te geven. Namelijk: concentreer je op wat je goed kunt en negeer de rest. Die rest wordt toch allemaal maar moeilijk.

Een talent is voltooid (volgroeit) als het zich niet meer makkelijk laat verbeteren. Een talent is niet langer beschikbaar als je het niet meer leuk vindt om te doen. Een talent is verloren gegaan als het je niet makkelijk meer afgaat.

Opmerking: het ontwikkelen van talenten is een continuüm, wat je dus je hele leven blijft doen. Het vaststellen van jouw talenten is daarom geen eenmalige kwestie, maar een periodieke.

Hoe jij het vaststelt (bij jezelf)

Het is iets dat je leuk vindt om te doen, jou makkelijk afgaat en waar je ook met weinig inspanning beter in kan worden.

Hoe jij het ziet (bij een ander)

Het wekt de nieuwsgierigheid op in de ander, soms onder water en niet direct waarneembaar, soms juist expressief en explosief. Het zijn de dingen waar een persoon mee bezig is omdat die dat zelf wil. Waar men mee bezig blijft. De persoon is er bovengemiddeld goed in, vergeleken met personen in dezelfde leeftijd en omstandigheden. En met kleine inspanning wordt de persoon er nog beter in dat deze al was.

Hoe jij het ontwikkelt (bij jezelf)

Reflecteer jou zelf, met een lach. Alles wat jou goed lukt: wees geïnteresseerd waarom. Vraag je dat af, zoek naar een oorzaak in jou zelf dat het zo mooi lukt. Alles wat je doet wat niet lukt, wees extra geïnteresseerd wat jij deed waardoor het niet lukte. Want die dingen die jij dan deed, daar schuilt een talent achter, alleen hielp dit niet per se bij de activiteit die je aan het doen was.

Kijk positief naar alles wat je doet: kijk waar je handig was, waar je nieuwsgierig was, waar je lol in had. Blijf dat soort dingen doen.

Stap af en toe uit deze comfortzone en maak iets mee dat je niet eerder meemaakte. Overigens, het leven geeft je deze comfortzone-uitstapjes ook ongevraagd. Onderzoek of daar dan wat inzit dat je leuk vindt, wilt onderzoeken. Zo ja, ga er dan op los.

Hoe jij het stimuleert (bij een ander),

Leer ze mooie, goede, moeilijke en confronterende vragen stellen. En leer ze in elk geval te lachen om alles wat ze overkomt, door het reflecterend te bevragen en te onderzoeken op wat er positief aan was.

Leer ze daarmee negeren wat niet goed gaat.

En nou even over jou: hoe goed ben jij in het negeren van waar jij niet goed in bent? Lukt dat al wat…. Geef eens een voorbeeld in een reactie hieronder, als je durft.Beter dan peers | www.TalentontwikkelingenDiversiteit.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *