Associate Degree van de Vrijgestelde Academie

Naar aanleiding van de brief van Minister Bussemaker over de Wet invoering associate degree-opleiding, hebben we de Vrijgestelde Academie opgericht.

Associate Degree in 2 maanden in plaats van in 2 jaar

Als jij al een MBO ICT opleiding gevolgd hebt en je werkt in het werkveld, dan weten wij eigenlijk wel zeker dat je het meeste al kunt om een associate degree te  halen. In plaats van jou twee jaar te laten studeren om 120 studiepunten te halen, gaan we vooral aan de slag om jou zoveel mogelijk vrijstellingen te verlenen.

Alle vakken of modules waarvoor je dan vrijgesteld wordt, hoef je niet meer te volgen of te toetsen.

Wat overblijft zijn de vakken of modules die je nog niet kent. Die volg je dan in sneltreinvaart en inmiddels hebben we de eerste afgestudeerden al een diploma verstrekt. Deze studenten waren in twee maanden klaar.

Vrijstellingen verkrijgen

Om een vrijstelling te verkrijgen moet je aantonen dat je het vak of de module beheerst op het toetsniveau. Je doet daarvoor geen tentamen, maar je wordt door de betreffende examinator van het vak bevraagd. Zo nodig toon je werk dat je in het verleden hebt uitgevoerd. Als dat nodig is, spreken we met de leidinggevende of de projectleider van jou toen je dat werk deed.

Ook stelt de examinator jou een serie vragen, om daarmee te bepalen hoe goed je in staat bent jouw vaardigheden en kennis uit te leggen. Soms krijg je een kleine opdracht om te laten zien dat je het werkelijk kunt, waar je dan een uur de tijd voor krijgt.

Ons doel is: als we jou een vrijstelling kunnen verlenen, zullen we dat beslist doen. Is minder werk voor jou en ook minder werk voor ons.

Ervaringen met de Vrijgestelde Academie

Enkele studenten en oud-studenten hebben we gevraagd naar hun ervaringen. Hieronder lees je hun verhaal.

Peter: “Ik ben 1 januari begonnen bij de Vrijgestelde Academie en heb vorige week mijn diploma gekregen! In drie maanden tijd heb ik mijn 120 ECs gehaald. Prachtig, want nu kan ik op voor de promotie die mijn baas me had aangeboden, maar zonder associate degree diploma had ik die nooit gekregen. Het vrijstellingen verkrijgen is wel pittig, maar je hoeft gelukkig niks meer te doen wat je al kunt of al weet.”

Hilde: “Ik wilde omscholen, van Toerisme naar IT Service Management. Van mijn broer leerde ik enorm veel over computers en ik deed vroeger al een keer mee aan een programmeerwedstrijd tussen scholen bij ons in de provincie. En die wedstrijd, die won ik. Het leek me echt enorm leuk om de IT in te gaan, vooral omdat daar ook veel vraag naar is. Ik zit nu in mijn vierde maand op de Vrijgestelde Academie en ben al halverwege de hele opleiding! Het gaat echt prachtig en wat zo fijn is dat je niets hoeft te studeren wat je al kunt.”

Kosten

Je betaalt studiegeld voor de periode dat je aan de Vrijgestelde Academie verbonden bent. Je betaalt bij de start van een studiejaar de jaarlijkse bijdrage. Ben je snel klaar, dan krijg je terug wat je niet nodig had.

Voorstel beleidsmaatregel

De minister hebben we gevraagd elke school te verplichten om leerlingen en studenten maximaal vrij te stellen. Met een goed opgeleide team examinatoren, die foutloos kunnen vaststellen of iemand die zegt dat ie het al kan, het ook werkelijk kan. Waarbij de school zich inspant zo veel mogelijk vrijstellingen te verlenen.

Dat maakt het onderwijs sneller, leuker en vooral: veel effectiever.

Heb jij ook belangstelling…

Er is ook een associate degree voor jou bij de Vrijgestelde Academie. Stuur jouw gegevens naar info@VrijgesteldeAcademie.nl en we nemen snel contact met jou op.

Vrijgestelde Academie - Associate Degree | www.TalentontwikkelingEnDiversiteit.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *